Er zijn een aantal recepten die je het liefst zelf maakt, omdat je dan weet dat de smaak optimaal wordt. Goulash is er een van. Dit klassieke pareltje maak ik niet vaak, maar als het dan toch op tafel staat, weet ik opeens weer hoe lekker het is.
Waar komt goulash vandaan?
Het gerecht komt oorspronkelijk uit Hongarije en bestaat voornamelijk uit rundvlees en paprika. Maar het allerbelangrijkste is toch wel de tijd die je ervoor neemt. Laat het rundvlees uren sudderen met alle specerijen en het resultaat zal waanzinnig worden. Na diverse testpannetjes goulash is dit voor mij het beste recept geworden. Wij hebben hiervan thuis enorm gesmuld. Ik hoop jij ook.
Ik heb trouwens ook een heerlijk vegetarisch recept voor goulash, waar ik zuurkool en krieltjes aan heb toegevoegd.
Ingrediënten
- 750 gr runder riblappen, op kamertemperatuur
- zout
- 1 el bloem
- boter
- 2 uien, in dunne ringen
- 2 tenen knoflook, geplet
- 1 winterwortel, in dunne kwarten
- 1 el paprikapoeder
- 3 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl karwijzaad
- 1/2 tl chilivlokken
- 1 el tomatenpuree
- 500 ml runderbouillon (blokje kan ook)
- 350 gr tomato frito
- 400 gr vastkokende aardappels, geschild en in grove blokjes
- 1 rode paprika, in dunne reepjes
- bakolijfolie
- handje platte peterselie, grof gehakt
- serveer erbij: stokbrood of witte rijst
Aan de slag!
- Snijd de runder riblappen in blokjes. Bestrooi ze daarna met een flinke snuf zout en de bloem. Hussel door elkaar met je handen zodat het zout en bloem goed verdeeld zijn.
- Verhit een braadpan met een flinke klont boter en braad de blokjes op hoog vuur rondom bruin aan. Eventueel in delen als je pan niet heel groot is. Het vlees moet niet gaan sudderen, maar echt aanbakken. Schep daarna uit de pan.
- Zet het vuur lager (middelhoog) en voeg nog wat extra boter of ghee toe. Fruit de uien, knoflook en winterwortel circa 5 minuten in het vet terwijl je regelmatig roert. Voeg halverwege het paprikapoeder, 2 tl gerookt paprikapoeder (1 tl hou je achter), het karwijzaad en de chilivlokken toe en roer door. Roer na 5 minuten de tomatenpureer erdoor en bak nog 1 minuut.
- Schenk de runderbouillon en Tomato Frito in de pan, roer goed door en verwarm. Schep daarna het vlees (inclusief vocht) door de saus.
- Zet het vuur wat lager, maar nog wel dat je heel af en toe een bubbeltje omhoog ziet komen. Het vocht mag niet koken, maar ook niet stilstaan. Laat de goulash zeker 3 uur sudderen op het vuur met de deksel schuin op de pan. Begin na 2,5 uur te testen door een stukje vlees uit de pan te halen. Als het vlees zacht is en helemaal uit elkaar valt is je goulash goed. Nog niet mals genoeg? Dan laat je het nog 20 – 30 minuten verder sudderen.
- Kook in de tussentijd de aardappels 15 minuten voor in kokend water met een snuf zout. Giet daarna af.
- Bak de reepjes rode paprika circa 8 minuten in een koekenpan met een scheutje bakolijfolie, de laatste tl gerookt paprikapoeder en een snuf zout.
- Roer de gekookte aardappels en de gebakken paprika door je goulash en warm nog 10 minuten door.
- Garneer de goulash vlak voor het serveren met platte peterselie en serveer met (stok)brood of witte rijst.
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 3 - 4 uur
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Geweldig recept