Tijdens een weekje vakantie in Frankrijk bakte ik voor het eerst zelf focaccia met rozemarijn uit eigen tuin. Dat was een groot succes dus die focaccia werd thuis nog een paar keer gebakken. Het is een heerlijk brood voor bij de borrel, snijd het versgebakken brood daarvoor in repen of stukjes. Je hoeft niet veel meer te doen dan een stukje brood te dippen in een goede kwaliteit olijfolie extra vergine, want dat smaakt al zalig. Het smaakt ook heerlijk in combinatie met een borrelplank vol antipasti. Of snijd een stuk af en beleg deze als een sandwich. Wat je ook doet, ik beloof je dat deze focaccia zo op is ;-).
Pizza, maar dan anders
Focaccia en pizza zijn broertjes van elkaar, maar wel duidelijk verschillend. Als basis gebruik je vrijwel hetzelfde deeg alleen een pizza wordt veel dunner uitgerold en belegd met tal van ingrediënten. Terwijl een focaccia een dikte krijgt van ongeveer 2 cm en meestal basic wordt belegd met alleen rozemarijn en zeezout. Oorspronkelijk komt focaccia uit Liguria, maar het wordt in heel Italië gegeten. Ik herinner me nog van vroeger dat men aan het einde van de avond de overgebleven pizzabollen gebruikte om focaccia van te maken. De steenoven was dan toch nog heet en het was zo gemaakt. Dan at je nog een stukje tegen middernacht, de volwassenen vaak nog met een goed glas rode wijn erbij. Dat is toch beter dan een bakje chips!
Hieronder vertel ik je precies hoe je zelf focaccia kunt maken en ik geef nog slimme tips. Geniet van deze heerlijke focaccia.
Ingrediënten
- 500 gr tarwebloem
- 10 gr zout
- 15 gr suiker
- 1,5 zakje instant gist (circa 10 gr)
- 300 ml lauw water
- 2 teentjes knoflook
- 1 takje verse rozemarijn
- 50 ml olijfolie extra vergine + extra
- fleur de sel of grof zeezout
Ook nodig
- standmixer met deeghaak (zie instructies in het recept voor kneden met de hand)
- deegroller
- een vierkante of rechthoekige bakvorm (ik heb een vierkante bakvorm van 20x20 cm ervoor gebruikt)
- kwastje
- oven met rek
Aan de slag!
- Doe de 500 gr bloem, 10 gr zout, 15 gr suiker, 10 gr gist en 250 ml water in de kom van je standmixer en meng door elkaar met een vork.
- Tip: Strooi het zout aan de ene kant op de bloem en de gist aan de andere kant. Strooi in ieder geval nooit rechtstreeks zout op het gist, want die twee gaan niet goed samen. Als het te lang in direct contact met elkaar is, werken uiteindelijk de gistcellen niet meer. Het is uiteraard geen probleem als gist en zout samen verwerkt zijn in het deeg, het gaat alleen om het directe contact waardoor het gist zijn werking kan verliezen en je brood dus ook niet of minder goed kan gaan rijzen.
- Zet de kom daarna in de standmixer en kneed het deeg in circa 8 minuten tot het een soepel deeg is wat niet meer plakt aan de kom. Mocht het deeg nog iets te droog zijn, dan voeg je in het begin nog wat extra water toe. Je hebt daarvoor nog 50 ml over.
- Tip voor als je geen standmixer hebt en het met de hand wilt kneden: Meng alle ingrediënten door elkaar (wederom met 250 ml water) en roer het met een vork door elkaar. Begin daarna te kneden met je handen. Zodra het deeg van plakkerig naar compact begint te transformeren, haal je het deeg uit de kom en leg je het op je aanrecht (eerst even bestuiven met bloem). Kneed het deeg 10 - 12 minuten goed met je handen totdat het soepel is en niet meer plakt aan je handen en je werkvlak.
- Als het deeg goed gekneed is, vorm je er een bol van. Smeer de bol lichtjes in met olie en leg terug in de kom. Dek deze af met een schone, iets vochtige doek en laat 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
- Plet de teentjes knoflook en hak de naaldjes rozemarijn grof. Doe dit samen met de 50 ml olijfolie in een bakje en laat intrekken. Dit kun je ook al eerder op de dag doen zodat de smaak intenser wordt.
- Tip: Experimenteer gerust ook met andere kruiden. Zo heb ik ook weleens olie met daslook en rozemarijn, salie en rozemarijn en tijm en rozemarijn gemaakt.
- Haal je deeg uit de kom en kneed dit nog een minuutje door. Rol daarna uit tot een rechthoek of in mijn geval een vierkant van 20x20 cm. Vet je bakvorm in met olijfolie en leg daarna het deeg erin. Zorg dat het goed verdeeld is. Maak daarna kuiltjes overal in het deeg met je duim. Duw voorzichtig door tot de bodem, maar maak het deeg niet stuk.
- Kwast de bovenkant royaal in met de gemarineerde olie (laat nog een klein beetje over voor als de focaccia uit de oven komt. Het is niet erg als er wat rozemarijn mee komt op het brood. Strooi er ook nog een snufje fleur de sel over. Dek weer af met de doek en laat nog 30 minuten rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden (onder- en bovenwarmte).
- Zet de bakvorm in de oven en bak de focaccia 20 - 25 minuten in de voorverwarmde oven totdat de bovenkant prachtig goudbruin is.
- Haal uit de oven en zet de bakvorm op een rek om iets af te laten koelen. Kwast de bovenkant gelijk nog even met de resterende olijfolie. Haal daarna uit de bakvorm, snijd aan en proef je eerste stuk als deze nog lauw is. Genieten!
Notities
- Met dit recept maak je een heel focacciabrood.
- Focaccia smaakt het allerlekkerste op de dag dat je het hebt gebakken. Je kunt het na het bakken ook gelijk invriezen. Als je focaccia een beetje droog is geworden (de volgende dag), maak deze dan vochtig en pak het in aluminiumfolie. Piep het vervolgens op in een oven van 200 graden, in circa 10 minuten. Je kunt focaccia ook geweldig goed grillen in de contactgrill.
- Bereiding: 20 minuten + Rijzen: 2 x 30 minuten + Oven: 20 - 25 minuten
Â
Recept: Francesca, geïnspireerd op het recept van Paolo’s foodblog. Fotografie: DeedyLicious