5 van 3 stemmen

Zelf pompoenpuree maken doe je zo

1 uur
Bijgerecht
Vegan

Als je houdt van bakken zie je pompoenpuree regelmatig voorbijkomen in herfstige en winterse bakrecepten. Denk aan pumpkin pie, cheesecake of zoete pompoenbroodjes. Grote gemeenschappelijke deler in al deze recepten is het ingrediënt pompoenpuree. Heerlijk spul, maar niet te vinden hier. In landen als de Verenigde Staten en Engeland kun …

Als je houdt van bakken zie je pompoenpuree regelmatig voorbijkomen in herfstige en winterse bakrecepten. Denk aan pumpkin pie, cheesecake of zoete pompoenbroodjes. Grote gemeenschappelijke deler in al deze recepten is het ingrediënt pompoenpuree. Heerlijk spul, maar niet te vinden hier. In landen als de Verenigde Staten en Engeland kun je deze pompoenpuree gewoon in blikken kopen, omdat ze zich daar helemaal gek bakken met pompoen. Maar die memo heeft Nederland nog niet bereikt. Dus hier maken we de pompoenpuree gewoon zelf en dat is helemaal niet ingewikkeld, veel lekkerder ook trouwens.

Pompoenpuree kun je maken van alle soorten pompoen. Voor zoete baksels gebruik ik het liefst de oranje (hokkaido) pompoen. Want die puree wordt, je raadt het al, zo mooi oranje en dat ziet er in je baksels heel fraai uit. Maar van flespompoen kun je natuurlijk ook puree maken voor je bakrecepten, daarvoor gebruik je dezelfde bereidingswijze. Roer ook eens wat puree ’s ochtends door je havermoutontbijt. Combineert zalig met kaneel of koekkruiden, ahornsiroop en wat pecannoten.

Naast zoete toepassingen kun je ook een hartige pompoenpuree maken, als bijgerecht voor een hoofdgerecht met vlees of vis. Voeg dan nog wat zout, peper en specerijen naar smaak toe. Hazelnoot en pompoen gaan geweldig samen trouwens, dus als je de pompoenpuree op smaak brengt en nog wat hazelnootolie en een topping van geroosterde hazelnoten erover strooit heb je een zalige puree.

Bewaar de pompoenpuree na bereiding afgedekt in de koelkast, dan kun je ‘m tot 3 dagen goed houden. En je kunt de puree ook invriezen. Ik doe dat zelf in portieverpakkingen (van die ziplock zakjes) die ik plat invries. Hartstikke handig om in huis te hebben als je iets lekkers met pompoen wilt bakken.

Ingrediënten

  • 1 kg pompoen met schil of 800 gr pompoen zonder schil
  • bakolijfolie

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte) en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Tip: Als ik pompoen met schil gebruik (wat de voorkeur heeft, omdat die puree steviger blijft) dan verwijder ik de pitten en draden en snijd ‘m daarna in grove stukken. De schil kun je gewoon laten zitten, want die verwijder je straks veel makkelijker als de pompoen zacht is.
  • Leg de stukken of blokjes pompoen over je bakblik en sprenkel er wat bakolijfolie over. Verdeel dit met je handen over de pompoen zodat alle pompoen een laagje olie heeft. Zet het bakblik voor 45 minuten in de oven.
  • Tip: Als je neutrale pompoenpuree voor zoete baksels wilt maken, is dit alles wat je hoeft te doen. Als je een hartige pompoenpuree wilt maken, kun je nu ook wat zout en eventueel wat specerijen toevoegen.
  • Haal na 45 minuten het bakblik uit de oven (test eerst even met een vork of de pompoen door en door gaar is) en laat de pompoen afkoelen tot lauw. Eventuele schillen kun je nu heel makkelijk verwijderen van het vruchtvlees. Ik schep het er zelf altijd af met een lepel.
  • Maal de zachte pompoen fijn in de keukenmachine tot een romige puree en je pompoenpuree is klaar! Als je geen keukenmachine hebt, kun je de puree ook met een vork fijn prakken. De structuur wordt dan alleen wel wat grover.

Notities

  • Met dit recept maak je circa 500 gram pompoenpuree.
  • Bereiding: 15 minuten + Oven: 45 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca