Met de resten van vis zoals koppen, graten en vel kun je zelf heerlijke visbouillon maken en dat is makkelijker dan je denkt. Je bent er namelijk zo mee klaar, omdat visbouillon maar 30 minuten mag trekken, anders krijgt het een bijsmaak die niet prettig is.
Als ik een hele vis heb bereid, maak ik daarom vaak snel nog even wat bouillon die ik dan kan invriezen. Je kunt ook aan je visboer vragen of hij wat afsnijdsels voor je heeft. Die krijg je vaak gewoon mee, omdat ze anders toch worden weggegooid. Mits ze er zelf geen bouillon of soep van maken natuurlijk.
Gebruik altijd resten van witvis, want vettere vissen zoals zalm geven ook een vettige bouillon en dat is niet wat je wilt. Garnalenkoppen zijn trouwens ook fantastisch voor het maken van visbouillon.
Wat je nodig hebt voor 2 liter bouillon
- 1 kg afsnijdsels (koppen, vel) en graten van witvis
- 2 uien, grofgehakt
- 1 winterwortel, grofgehakt
- boter of bakolijfolie
- 2 l warm water
- sap van ½ citroen
- ½ el korianderzaad
- 2 laurierblaadjes
- 10 witte peperkorrels
- ½ bosje dille
- 1 bosje platte peterselie
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 40 minuten
-
Spoel de afsnijdsels en graten goed af onder koud, stromend water.
-
Zet een grote soep- of braadpan op het vuur. Bak de ui, winterwortel, afsnijdsels en graten 5 minuten in boter of olijfolie op middelhoog vuur terwijl je geregeld roert.
Tip: Je kunt ook nog andere groenten toevoegen zoals bleekselderij en prei.
-
Schenk het warme water en citroensap erbij en roer korianderzaad, witte peper, dille en peterselie erdoor. Breng aan de kook en laat 30 minuten op laag vuur pruttelen. Haal tussentijds het schuim dat komt bovendrijven weg met een schuimspaan.
Tip: Eventueel kun je ook nog een snuf grof zeezout toevoegen, maar ik laat mijn bouillon altijd zoutloos. Tijdens de bereiding ermee kan ik altijd nog zout toevoegen als ik dat wil.
-
Zet het vuur uit en zeef de bouillon met behulp van een fijne zeef. Schenk over in literbakken, laat afkoelen en vries daarna in.
Tip: Je kunt de bouillon ook nog tot 1/3 laten inkoken zodat je fond krijgt met een geconcentreerde smaak. Die kun je in kleine porties invriezen, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm.
Recept & fotografie: Francesca