Wanneer je zelf Griekse pita’s bakt zijn deze heerlijk luchtig en zacht. En eigenlijk zijn ze heel makkelijk om te maken, je moet alleen een beetje geduld hebben voor het kneden en rijzen. Maar dat is het allemaal waard! Want als je daarna een stuk van de pita afscheurt en in de tzatziki doopt. Of vult met gyros, lam of vega souvlaki of kebab (waarvoor jullie later van mij nog een recept krijgen)… oeh la la, wat een feest!
Vandaag krijgen jullie van mij het recept voor deze zalige Griekse pita’s. Ik heb meerdere varianten getest en dit is uiteindelijk mijn favoriete recept geworden. Je bakt er 8 pita’s mee die je echt niet allemaal gelijk hoeft op te eten. Je kunt ze namelijk na het bakken, en afkoelen, ook perfect invriezen. Ik adviseer dan om ze per stuk te verpakken. Je kunt ze vanuit de vriezer, maar wel zonder verpakking ;-), opwarmen in de oven op 150 graden in circa 10 – 12 minuten. Zo worden ze weer heerlijk zacht.
De truc met de oven kun je ook de dag na het bakken doen (als je ze niet hebt ingevroren), want ze zijn dan altijd wat taaier. Wat ik dan doe is ze licht inkwasten met olijfolie extra vergine en daarna leg ik ze 8 minuten in de oven op 150 graden. Maak er nog een groter feest van door ze ook nog even te bestrooien met een snufje zeezout en wat kruiden zoals gedroogde oregano of tijm. Snijd daarna in punten en dip ze in wat je lekker vindt. Heel veel lekkerder gaat het niet worden.
Kom, we gaan bakken! Oh nee wacht, eerst kneden ;-).
Ingrediënten
- 200 gr water
- 150 gr volle melk
- 8 gr (1 zakje) gist
- 1 tl suiker
- 1 el olijfolie extra vergine + extra
- 500 gr tarwebloem + extra
- 1 tl zout
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl gedroogde oregano
Ook nodig
- keukenmachine (met de hand kan ook, maar duurt langer), keukendoek, deegroller, koekenpan met antiaanbaklaag en kwastje om in te vetten
Aan de slag!
- Meng het water en de melk en verwarm tot lauwwarm. Roer de gist en suiker erdoor en laat 5 minuten staan.
- Schenk het gistmengsel in je deegkom en giet de eetlepel olijfolie erbij. Strooi hier de 500 gram bloem overheen. Strooi als laatste het zout, de tijm en oregano erbij.
- Tip: Wil je de smaak neutraler houden, laat dan de tijm en oregano eruit.
- Meng door elkaar en kneed (met de klopper) in 8 - 10 minuten tot een elastisch deeg wat niet meer aan de rand van de deegkom plakt. Als je met je vingers een stukje deeg pakt en rustig uitrekt dan mag het niet scheuren en is het goed.
- Tip: Kneden met de hand kan ook, maar trek er dan zeker 15 minuten en een paar spierballen voor uit.
- Vorm een bol van het deeg, vet deze licht in met olijfolie en leg terug in de kom. Dek af met een schone keukendoek en laat 20 minuten rijzen in de oven op de rijsstand of langer (dan kan het wel 50 - 60 minuten duren) op het aanrecht (of andere warme plek) tot het deeg in volume is verdubbeld).
- Bestuif je aanrecht licht met bloem en haal de bol uit de kom. Kneed twee keer door en sla het lucht eruit. Verdeel daarna in 8 gelijke delen, circa 125 gram per deel (gebruik vooral een keukenweegschaal), en vorm er bolletjes van die je op een met bloem bestoven keukendoek legt. De doek die op je kom lag tijdens het rijzen bijvoorbeeld.
- Verhit een koekenpan (circa 24 cm doorsnede) met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. En rol ondertussen je eerste bolletje uit tot een pita van circa 20 cm doorsnede. Bestuif je aanrecht een beetje met bloem, maar niet te veel. Als je deeg goed is gerezen, zal het niet blijven plakken. Zet ook een bakje klaar met olijfolie en een kwastje.
- Kwast de bodem van de pan licht in met olijfolie en leg daarna de pita in de koekenpan. Bestrijk ook de bovenkant van de pita licht met olijfolie. De pita bak je circa 2,5 - 3 minuten per kant. Zodra er lekker veel bubbeltjes omhoogkomen in het deeg is het tijd om om te draaien, gebruik daarvoor bijvoorbeeld een spatel. Speel een beetje met de temperatuur, verlaag als je het te snel vindt gaan (zwarte plekjes verraden een hoop) of zet de temperatuur wat hoger als ze na 3 minuten nog een beetje bleek zien.
- Zet een bord klaar waar je een dubbelgevouwen theedoek op legt. Daarop komt een groot vel aluminiumfolie. Leg hier je gebakken pita’s op en vouw het folie en de theedoek erover om ze warm en zacht te houden.
Notities
- Met dit recept maak je 8 Griekse pita's.
- Wanneer ik bak, weeg ik ook vloeistoffen vaak af op de keukenweegschaal, omdat dit nauwkeuriger is. In het geval van water en melk is de hoeveelheid gram evenveel als de ml inhoud.
- Belangrijke tip! Vergeet niet om tijdens het bakken de eerste vast te proeven als deze iets is afgekoeld. Zet dan ook maar een bakje tzatziki erbij, want niets is lekkerder dan versgebakken Griekse pita’s.
- Voorbereiding: 20 minuten + Rijzen: 20 - 60 minuten + Bakken: 30 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Hallo Francesca KOOKT,
Om met de deur in huis te vallen HeeRlijk gewoonweg genieten met het gezin van deze zaaaalige pita.
Op minder dan een week tijd al 2x 7stuks gemaakt .. ik maak ze aan de iets grotere kant 😁
Het invriezen wil maar niet lukken, ze zijn te snel op 😉
En ook nog eens merci voor de belangrijke tip, die ga ik ter harte nemen! 😋
Wat mijn dochter lekker vind is nadat ze gebakken zijn er wat zeezout over sprenkelen en ik moet bekennen ze heeft me bekeerd.
Keep up the good work ⬆️
Groetjes Johan & Co