Zilvervliesrijst met tomaat en ui

Als je een echte rijsteter bent, is het verstandig om de witte rijst ook eens af te wisselen met zilvervliesrijst. In de kern is dit dezelfde rijst, alleen bij witte rijst zijn alle voedzame vliezen weggehaald en houd je alleen nog het kiemwit over wat vol zetmeel zit. Voor zilvervliesrijst …

Als je een echte rijsteter bent, is het verstandig om de witte rijst ook eens af te wisselen met zilvervliesrijst. In de kern is dit dezelfde rijst, alleen bij witte rijst zijn alle voedzame vliezen weggehaald en houd je alleen nog het kiemwit over wat vol zetmeel zit. Voor zilvervliesrijst wordt alleen de buitenste schil weggehaald en is de vezellaag en kiem nog behouden. Dit zijn de voedzame delen van de rijstkorrel en de rijst heeft minder bewerking nodig tijdens het productieproces. Gek genoeg is zilvervliesrijst meestal wel duurder dan witte rijst, dat vind ik dan weer bijzonder.

Ik ben gek op zilvervliesrijst, maar heb wel even moeten zoeken naar de versie die ik het meest smakelijk vond. Kom bij mij niet aan met snelkook zilvervliesrijst, want die is echt niet te eten zo droog. Toen ontdekte ik de droogkokende en zachtkokende variant. Beide hebben even de tijd nodig om te koken, tussen de 40 en 50 minuten, maar het resultaat is super. Bij de droogkokende houd je een stevige korrel over die ideaal is voor nasi, in salades of als bijgerecht bij Oosterse gerechten. Bij de zachtkokende houd je een zachte, smeuïge korrel over en die is weer ideaal voor rijstschotels met vis, zoals bijvoorbeeld paella of deze Portugese rijstschotel. Risotto kun je er ook van maken, maar dat vind ik dan weer nep-risotto. Dus dat gaan we niet doen in mijn keuken.

Voor deze zilvervliesrijst met tomaat en ui gebruikte ik de droogkokende variant. Het is een bijgerecht met gigantisch veel smaak. Je kunt er ook een maaltijd van maken door er nog wat reepjes omelet en roergebakken groente bij te serveren. Je kunt ‘m ook wat pittiger maken door in het begin een peper mee te bakken met de ui. Maak genoeg zodat je er de volgende dag ook nog van kunt eten.

Zilvervliesrijst met tomaat en ui_2

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 personen

– 300gr zilvervliesrijst (ik gebruik altijd Ekoland droogkokende zilvervliesrijst, er zijn vast ook andere merken)
– 2 uien
– 4 teentjes knoflook (mag ook minder)
– 4 tomaten
– 2el plantaardige olie
– snuf zeezout
– 1/2tl piment
– snuf zwarte peper
– 1 volle tl tomatenpuree

Wat je gaat doen

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. In de tussentijd ga je vast alles snijden: hak de uien en knoflook helemaal fijn en snijd de tomaten in blokjes. Bewaar ook het sap wat vrijkomt van de tomaten.

Als de rijst gaar is, ga je bakken. Pak een grote wok waar alles in past en verhit hier de olie in. Fruit de ui en knoflook een minuut of 2 samen met een flinke snuf zeezout (de Surinaamse kokers onder jullie mogen hier ook maggiblokjes voor gebruiken). Roer ook de piment en zwarte peper erdoor. Daarna komt de tomatenpuree erbij, bak die nog een minuutje mee. Als laatste schep je alle tomaten inclusief het sap erdoor, nog een minuut bakken.

Nu komt de gekookte zilvervliesrijst erbij. Schep dit met 2 lepels goed door het tomatenmengsel heen zodat alle rijstkorreltjes bedekt zijn. Warm even goed door en proef. Breng eventueel nog extra op smaak, maar dat is waarschijnlijk niet nodig.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca