Nog geen beoordelingen

Zo maak ik mijn erwtensoep zonder varkensvlees

3 uur
Soep
Winter

In de klassieke erwtensoep recepten vind je ze natuurlijk allemaal terug. Ik heb het over onder andere varkensribben, schouderkarbonades, speklappen en rookworst. Maar als je nou erwtensoep zonder varkensvlees wilt maken, hoe doe je dat dan? Nou, verrassing!, wij eten ‘m thuis altijd zonder varkensvlees en vandaag deel ik mijn …

In de klassieke erwtensoep recepten vind je ze natuurlijk allemaal terug. Ik heb het over onder andere varkensribben, schouderkarbonades, speklappen en rookworst. Maar als je nou erwtensoep zonder varkensvlees wilt maken, hoe doe je dat dan?

Nou, verrassing!, wij eten ‘m thuis altijd zonder varkensvlees en vandaag deel ik mijn recept met jullie. Voor de basis gebruik ik runderschenkel en ik serveer de erwtensoep met stukjes uitgebakken rookworst, maar dan gemaakt van runderrookworst. Iedereen thuis is dol op deze soep en ik hoop jullie ook.

Liever een vegetarische erwtensoep? Daarvoor heb ik ook een recept.

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 flinke runderschenkel
  • zout
  • zwarte peper
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 liter water
  • 500 gr spliterwten (ik gebruik altijd die van HAK), afgespoeld
  • 2 bouillonblokjes (kip of vlees of 2 tl bouillonpoeder of 1 l bouillon uit pot + 1 l water)
  • 2 tl gedroogde majoraan
  • 2 grote laurierblaadjes of 4 kleine
  • 500 gr knolselderij, circa 1 kleine knol, geschild en in kleine blokjes
  • 250 gr aardappel, geschild en in kleine blokjes
  • 250 gr wortel, in kleine blokjes
  • 1 kleine prei, in dunne halve ringen
  • 10 gr bladselderij, steeltjes en blad los fijngehakt
  • 2 runderrookworsten, 1 in plakjes en 1 in blokjes

Ook nodig

  • grote braad- of soeppan

Aan de slag!

  • Zet een braadpan op het vuur en schenk een scheut olijfolie in de pan. Bestrooi de runderschenkel met zout en peper en braad rondom bruin aan. Schep uit de pan.
  • Fruit de ui voor 5 minuten in de achtergebleven olie met een snufje zout op laag vuur. Bak de laatste minuut de knoflook mee.
  • Schenk 2 l water (of 1 l bouillon + 1 l water) in de pan en strooi de gewassen spliterwten erin. Breng aan de kook en schep het eerste deel schuim eraf.
  • Voeg de bouillonblokjes/poeder toe (als je alleen 2 l water hebt toegevoegd) samen met de majoraan en de laurierblaadjes. Voeg ook de schenkel weer toe. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 1,5 – 2 uur pruttelen. Schep tussentijds schuim af.
  • Haal daarna de schenkel uit de pan en snijd het vlees klein. Voeg samen met alle groenten, de fijngehakte selderij steeltjes en de rookworst in plakjes weer toe en laat 30 minuten pruttelen. Proef tussentijds en voeg eventueel naar smaak nog zout en/of zwarte peper toe. Vind je soep te dik? Voeg dan nog wat extra water of bouillon toe. Roer op het laatst de helft van de gehakte bladselderij erdoor.
  • Bak ondertussen de tweede rookworst (die je in blokjes hebt gesneden) krokant uit in een koekenpan zonder vet en laat daarna uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de erwtensoep in kommen en garneer met de krokante rookworstblokjes, gehakte bladselderij en een snufje peper.
  • Tip: Deze erwtensoep laat zich perfect invriezen en opnieuw opwarmen. Let wel op dat deze indikt, dus dat je ‘m dan nog iets moet verdunnen met water of bouillon.

Notities

  • Met dit recept maak je een pan erwtensoep voor 6 – 8 personen.
  • Bereiding: 3 uur

Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze erwtensoep zonder varkensvlees! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca