Wat moet je doen met kerstkliekjes? Een hele terechte vraag, want de kans is aanwezig dat er flink wat is overgebleven van de feestdagen. Weggooien is natuurlijk zonde, dus in dit artikel laat ik zien hoe je een prachtige borrelplank maakt van kerstkliekjes.
Wij maken hem ieder jaar maken wij op ‘Derde Kerstdag’. Geen jaar slaan we over, want er zijn altijd kliekjes. Misschien dit jaar iets minder, maar ze zullen er nog steeds zijn ;-). Vaak hebben we na een paar dagen koken ook geen zin meer om lang (of überhaupt) in de keuken te staan en dan is een borrelplank ideaal. En je bent gelijk van je kerstkliekjes af: dat zijn een heleboel vliegen in één klap!
Slimme tip voor overgebleven eten van kerst
Vandaag ga ik jullie slimme tips geven voor het samenstellen van zo’n borrelplank van kerstkliekjes. De oplettende kijkers zullen misschien zelfs wel wat van mijn kerstgerechten van dit jaar zien, want daarmee heb ik de borrelplank gemaakt. Ik daagde mezelf namelijk uit om tijdens de ontwikkeling helemaal niets weg te gooien. Nou, dat is gelukt hoor! Met de ingrediënten en gerechten ben ik de keuken ingedoken en dit is wat ik ervan heb gemaakt. Had ook een prima borrelplank voor Kerstavond kunnen zijn trouwens, maar dan gebruik je die inspiratie gewoon voor volgend jaar.
Bekijk hier ook al mijn tips, inclusief video, over hoe je minder voedsel kunt verspillen. Een goed voornemen voor nu én in het nieuwe jaar.
Kerstkliekjes tips voor de borrelplank
- Heb je koude hapjes en kaasjes over? Zorg dat je die goed afgedekt bewaart in de koelkast (vaak kun je ze prima een paar dagen bewaren) en dan kunnen ze zo op je borrelplank.
- Heb je hapjes over die weer opgewarmd moeten worden? Zet de oven aan op 120 graden en warm daar je hapjes rustig in op voordat ze op de borrelplank gaan.
- Heb je stokbrood, toastjes of bladerdeeghapjes over? Zorg dat je die luchtdicht bewaard in een trommel of ziplock zakje en dan kun je ze weer gebruiken op of bij je borrelplank.
- Heb je sauzen en smeersels over? Ook deze kerstkliekjes bewaar je goed afgedekt in de koelkast. Denk aan zelfgemaakte kruidenboters, tapenades, vissalades of andere smeersels. Die combineren weer heel goed met het stokbrood en de toastjes die je over hebt.
- Heb je brood, buitenlandse kaasjes, kruiden en slagroom over? Dan kun je daar een heerlijke hartige broodpudding van maken! Hier vind je een goed recept als basis waarmee je kunt variëren.
- Heb je kliekjes (stoof)vlees en bijgerechten over? Daar kun je hartige minitaartjes van maken, mijn favoriet! Alles lekker bij elkaar in een bakje, een plakje bladerdeeg erover en zo de oven in. Kind kan de was doen en het is ultiem comfort. Hier vind je het basisrecept.
- Heb je mosselen over (misschien omdat je mijn bouillabaisse hebt gemaakt)? Kook de overgebleven mosselen dan 8 minuten en haal ze daarna uit de schelp. Laat de mosselen afkoelen en bewaar ze afgedekt in de koelkast. De volgende dag bak je ze op met bijvoorbeeld knoflook, sjalot, beetje chili flakes, citroen en platte peterselie. Een heerlijk hapje! Dit kun je trouwens ook doen met garnalen.
- Rauwe groenten over? Verzamel ze en maak er een flinke pan groentesoep van. Fruit een uitje, voeg de groenten in stukjes toe en breng aan de kook met bouillon en smaakmakers naar keuze. Laat de soep zo of maal ‘m helemaal fijn tot een romige soep. Heerlijk als start van je ‘after christmas’ borrel met de kerstkliekjes en vaak kun je er de volgende dag ook nog van eten.
- Liever geen soep? Dan kun je je groenten in grove stukken snijden en mengen op een bakblik met olijfolie, zout, geplette knoflook en specerijen naar keuze. Rooster ze daarna in de oven tot een heerlijk groentegerecht. De tijdsduur is afhankelijk van de type groenten. En als je nog rauwe aardappels over hebt, kun je die er ook aan toevoegen. Lekker als bakje groenten voor bij je mini kliekjestaarten bijvoorbeeld.
- Kliekjes fruit, chocolade en kerstkoekjes in huis? Met wat opgeklopte slagroom en misschien wat verkruimelde meringes maak je in een handomdraai een snelle eton mess. Klop de slagroom stevig op en meng het met andere zoete ingrediënten in een glaasje.
Heb je weinig kerstkliekjes in huis of wil je toch nog wat toevoegen aan de borrelplank? Denk dan aan olijven, zongedroogde tomaten of andere borrelhapjes die je kant-en-klaar kunt kopen. Mocht je in de winkel zijn, kijk dan even goed naar het hapjesschap en welke producten bijna tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten. Vaak worden die met korting verkocht en als je die koopt, ga je op een hele slimme manier voedselverspilling tegen terwijl je ook nog geld bespaard.
 Zo, dat waren ze. Al mijn tips voor een borrelplank van kerstkliekjes! Geniet van deze luie dag, van elkaar en van de hapjes.
Bewaar deze inspiratie op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Tekst: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
De kerstplank heb ik gekocht bij Intratuin.