Brood is een van de meest verspilde voedingsmiddelen in Nederland. Volgens Samen Tegen Voedselverspilling worden wekelijks 60 miljoen boterhammen verspild, wat circa 4 boterhammen per persoon is. Of zoals ik het onlangs bij het Voedingscentrum las: dat huishoudens wekelijks zo’n 2 miljoen kilo aan diverse broodsoorten van de afvalbak kunnen redden. Omgerekend zijn dat 2,5 miljoen broden. Per week. Zoveel brood verspillen is helemaal niet nodig. Brood bewaren kan namelijk prima, als je het maar op de goede manier doet. In deze blog leg ik uit hoe je dat doet.
De eerder genoemde aantallen zijn bizar als je er goed over nadenkt. En dat terwijl er dus genoeg manieren zijn om vers brood te bewaren. Heb je toch oud brood in de kast liggen? Dan kan je daar ook tal van lekkere gerechtjes maken. Dit alles inspireerde me tot een artikel om broodverspilling tegen te gaan.
In deze serie verscheen eerder een artikel over citroen. Meer tips om voedselverspilling tegen te gaan, lees je hier.
Hoe lang kan je vers brood bewaren?
Een vers brood kun je zeker 3 dagen bewaren in een afgesloten broodzak die je in een broodtrommel legt. Hoe minder zuurstof bij het brood komt, hoe beter. Als je je brood zacht wilt houden, werkt een plastic zak beter. Voor een knapperige korst werkt papier beter, maar dan wordt het brood wel weer sneller oud. Er bestaan ook speciale brooddozen waarbij je geen zak meer nodig hebt. Vers brood bewaren in de koelkast klinkt misschien logisch, maar dan wordt het juist heel snel oud.
Na deze 3 dagen is het brood veelal nog steeds prima te eten, maar wordt het wel droger en muffer. Maar dat is dan het moment dat je er broodgerechten mee kunt maken. Waarover later meer in dit artikel.
Ben je een kapjesmens, net als ik? Eet die dan gelijk op! Want deze blijven vaak alleen op dag 1, als het brood echt knettervers is, lekker krokant. En heb je nou het idee dat je altijd brood over hebt na 3 dagen, koop dan eens een tijdje wat minder brood. Bijvoorbeeld een halfje in plaats van een heel brood. Soms kopen we ook gewoon te veel en daar weet ik alles van, want dat was bij ons ook altijd het geval. Deze tip is trouwens alleen voor mensen die niet kunnen of willen invriezen.
Zo lang kan je brood invriezen
Brood invriezen is de beste tip om het lang goed te houden en het blijft een maand goed in de vriezer. Vers brood kun je direct na aankoop invriezen. Dit kun je doen in de zak die vaak al om het brood heen zit. Maar invriezen kan ook in een katoenen broodzak. Het kan zelfs in papier, maar je brood droogt dan wel veel sneller uit.
Ingevroren brood blijft dus tot 1 maand goed in de vriezer, maar de smaak en kwaliteit kan na 2 weken achteruit gaan, volgens een bakker die ik hierover heb gesproken. Het begint dan toch al een beetje droger te worden, maar de voedingsstoffen blijven wel bewaard. Als je een heel brood invriest, moet je dat hele brood ook ontdooien om het te kunnen eten. Een gesneden brood invriezen is veel makkelijker en efficiënter, want dan haal je alleen de sneetjes eruit die je echt nodig hebt.
Brood is een van de meest verspilde voedingsmiddelen in Nederland. Volgens Samen Tegen Voedselverspilling worden wekelijks 60 miljoen boterhammen verspild, wat circa 4 boterhammen per persoon is. Of zoals ik het onlangs bij het Voedingscentrum las: dat huishoudens wekelijks zo’n 2 miljoen kilo aan diverse broodsoorten van de afvalbak kunnen redden. Omgerekend zijn dat 2,5 miljoen broden. Per week. Zoveel brood verspillen is helemaal niet nodig. Brood bewaren kan namelijk prima, als je het maar op de goede manier doet. In deze blog leg ik uit hoe je dat doet.
De eerder genoemde aantallen zijn bizar als je er goed over nadenkt. En dat terwijl er dus genoeg manieren zijn om vers brood te bewaren. Heb je toch oud brood in de kast liggen? Dan kan je daar ook tal van lekkere gerechtjes maken. Dit alles inspireerde me tot een artikel om broodverspilling tegen te gaan.
In deze serie verscheen eerder een artikel over citroen. Meer tips om voedselverspilling tegen te gaan, lees je hier.
Hoe lang kan je vers brood bewaren?
Een vers brood kun je zeker 3 dagen bewaren in een afgesloten broodzak die je in een broodtrommel legt. Hoe minder zuurstof bij het brood komt, hoe beter. Als je je brood zacht wilt houden, werkt een plastic zak beter. Voor een knapperige korst werkt papier beter, maar dan wordt het brood wel weer sneller oud. Er bestaan ook speciale brooddozen waarbij je geen zak meer nodig hebt. Vers brood bewaren in de koelkast klinkt misschien logisch, maar dan wordt het juist heel snel oud.
Na deze 3 dagen is het brood veelal nog steeds prima te eten, maar wordt het wel droger en muffer. Maar dat is dan het moment dat je er broodgerechten mee kunt maken. Waarover later meer in dit artikel.
Ben je een kapjesmens, net als ik? Eet die dan gelijk op! Want deze blijven vaak alleen op dag 1, als het brood echt knettervers is, lekker krokant. En heb je nou het idee dat je altijd brood over hebt na 3 dagen, koop dan eens een tijdje wat minder brood. Bijvoorbeeld een halfje in plaats van een heel brood. Soms kopen we ook gewoon te veel en daar weet ik alles van, want dat was bij ons ook altijd het geval. Deze tip is trouwens alleen voor mensen die niet kunnen of willen invriezen.
Zo lang kan je brood invriezen
Brood invriezen is de beste tip om het lang goed te houden en het blijft een maand goed in de vriezer. Vers brood kun je direct na aankoop invriezen. Dit kun je doen in de zak die vaak al om het brood heen zit. Maar invriezen kan ook in een katoenen broodzak. Het kan zelfs in papier, maar je brood droogt dan wel veel sneller uit.
Ingevroren brood blijft dus tot 1 maand goed in de vriezer, maar de smaak en kwaliteit kan na 2 weken achteruit gaan, volgens een bakker die ik hierover heb gesproken. Het begint dan toch al een beetje droger te worden, maar de voedingsstoffen blijven wel bewaard. Als je een heel brood invriest, moet je dat hele brood ook ontdooien om het te kunnen eten. Een gesneden brood invriezen is veel makkelijker en efficiënter, want dan haal je alleen de sneetjes eruit die je echt nodig hebt.
Losse, bevroren sneetjes zijn vaak in 10 – 15 minuten ontdooid in de ochtend als je het gelijk wilt eten. Ik leg er altijd een doek of keukenpapiertje over tijdens het ontdooien zodat het niet droog wordt tijdens het ontdooien. Maar je kunt ook bevroren boterhammen smeren en in je lunchtrommel leggen, tegen de tijd dat je gaat lunchen zijn ze dan wel ontdooid. Mijn sporttrainer Vanessa gaat zelfs nog een stapje verder. Zij smeert ’s avonds voordat ze naar bed gaat bevroren boterhammen en legt die afgedekt in de koelkast. De volgende ochtend kan ze dan gelijk haar trommel meenemen.
Oud brood maak je makkelijk weer lekker
Iedereen vindt weleens wat oud brood in haar broodtrommel. Denk aan een half stokbrood na een barbecue, 2 croissantjes die nog over zijn van het ontbijt, maar vooral die paar sneetjes die nog in de zak zitten maar die echt te oud zijn om zo te eten. Gelukkig kan je heel veel doen om oud brood weer lekker te krijgen. En lukt dat allemaal niet? Dan deel ik ook nog een aantal fantastische recepten met oud brood met je.
Is je brood echt te oud om zo te eten? Stop ze in de broodrooster, gril ze in een grillpan of bak ze even met een beetje olie in een koekenpan. Je oude brood verandert daardoor snel en gemakkelijk in heerlijke toast. Ook met oud stokbrood dat hard geworden is, kan je alle kanten op. Maak het stokbrood een beetje nat en piep ‘m 5 minuten op in de oven op 200 graden. Dit schijnt ook goed te werken met Turks brood. Je haalt vervolgens weer een lekker brood uit de oven dat prima te eten is.
Recepten met oud brood
Wil jij oud brood verwerken in recepten? Supergoed idee, dat gebeurt in Huize Kookt ook regelmatig! Zo staat hier regelmatig een Croque madame van oud stokbrood op het menu en worden er af en toe lekkere Brioche wentelteefjes met gerookte zalm, avocado en ei gemaakt. Hieronder deel ik nog veel meer recepten met oud brood met je.
Hartige broodpudding met brie en bacon
Wentelteefjes uit de oven met frambozen en kardemom
Panzanella broodsalade met avocado
Pappa al pomodoro (Italiaanse broodsoep)
Bruschetta’s met ansjovis, rucola en balsamico tomaatjes
Bij Samen Tegen Voedselverspilling zag ik ook nog goede tips voor een broodpizza, broodquiche en hoe je zelf paneermeel kunt maken. Die vind je hier.
Hopelijk heb ik je kunnen inspireren met mijn tips om broodverspilling tegen te gaan. Vanaf nu gaan we samen die 60 miljoen verspilde boterhammen eens drastisch naar beneden halen, deal?
Tekst: Francesca, Fotografie: Francesca Kookt & Shutterstock
Bronnen: Samen Tegen Voedselverspilling, Voedingscentrum, Brood.net, Echte Bakker Frentz