Ik hou echt van mijn voorraadkast, met name door de inhoud. Er is altijd wel iets in te vinden waarmee ik makkelijk en lekker kan koken op doordeweekse dagen. En wat ook nog voedzaam is voor mezelf en mijn mannen. Zo maakte ik onlangs deze zoete aardappelcurry met doperwten en kikkererwten. Ontzettend lekker en ook nog zo gemaakt!
Verse groenten uit pot of blik
Nou hoor ik je denken, doperwten in november? Ja hoor, daarmee kook ik ook in de herfst en winter voor ovenschotels, pasta’s, stoofgerechten en curry’s, maar dan uiteraard niet vers. Daarvoor gebruik ik met liefde doperwten uit een pot of blik, want die zijn net zo vers als in de lente. Voor deze groenteconserven worden de doperwten (en iedere andere groente) in het oogstseizoen namelijk veelal binnen een paar uur verwerkt vanaf het veld (vaak ook nog geoogst in Nederland of dicht daarbij) tot in een pot of blik. En ondanks wat de naam doet vermoeden, worden er geen conserveringsmiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen voor gebruikt. Het conserveren wordt namelijk gedaan onder hoge druk of met stoom en daar heb je (naast water) verder niets voor nodig.
Vroeger werd er nog weleens suiker aan toegevoegd, maar dat is de afgelopen jaren in heel veel producten eruit gehaald (of zijn ze nu hard mee bezig). En de hoeveelheid zout is ook flink gereduceerd of wordt verder gereduceerd met de verwerking van de huidige winteroogst.
Ingrediënten
- 800 gr zoete aardappels
- 1 grote of 2 kleine uien
- 2 rode puntpaprika’s
- zonnebloemolie
- 35 - 70 gr van je favoriete gele Thaise currypasta, afhankelijk van hoe pittig je het wilt maken
- 400 ml (1 blik) kokosmelk
- 320 gr (uitlekgewicht 280 gr) doperwten uit pot of blik, afgespoeld en uitgelekt
- 200 - 300 gr kikkererwten uit pot, stazak of blik, afgespoeld en uitgelekt
- bosje verse koriander, grofgehakt
- serveer erbij: witte rijst of naan
Aan de slag!
- Schil de zoete aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Kook ze 8 minuten voor in kokend water en giet daarna af.
- Snipper in de tussentijd de uien. Verwijder de zaadlijsten van de rode puntpaprika’s en snijd ze in grove stukken.
- Verhit een hapjespan of wok en fruit de uien in een scheutje olie tot ze gaan geuren. Voeg de gele currypasta toe en bak een paar minuten mee.
- Roer de blokjes zoete aardappel en stukjes paprika erdoor en bak kort mee. Blus af met het blik kokosmelk en roer goed door. Zet het vuur lager en laat 15 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Roer af en toe door.
- Controleer daarna of de zoete aardappelblokjes helemaal gaar zijn. Laat eventueel nog even door pruttelen.
- Roer de doperwten en kikkererwten erdoor en laat nog een paar minuten pruttelen. Proef daarna en voeg eventueel nog zout toe naar smaak, maar dat was bij mij niet eens nodig.
- Tip: Varieer eens met de peulvruchten door de kikkererwten te vervangen door linzen of kidneybonen, smaken beide ook heel lekker hierin.
- Garneer de zoete aardappelcurry met grofgehakte koriander en serveer met witte rijst of naan naar keuze.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 30 minuten.
- Tip: Varieer eens met de peulvruchten door de kikkererwten te vervangen door linzen of kidneybonen, smaken beide ook heel lekker hierin.
Recept & fotografie: Francesca