Ik kan enorm genieten van zoete aardappel in een salade. Ik rooster de aardappel het liefst in de schil en daarna meng ik ‘m met andere ingrediënten tot een maaltijdsalade. En dat is precies wat ik vandaag ook doe in dit recept voor zoete aardappelsalade met broccoli, bulgur en granaatappel.
De oven is hierbij mijn grootste vriend, want naast de zoete aardappel gaat ook de broccoli erin met allemaal verschillende smaakmakers. Na het roosteren combineer ik beide met bulgur, zoetzure rode ui, gebakken amandelen (met gerookt paprikapoeder) en frisse granaatappelpitjes. Nou, dat is een schaal vol lekkers kan ik je verklappen! En als je nog een kliekje over hebt, dan eet je die de volgende dag als lunch. Mooi meegenomen, deze zoete aardappelsalade is helemaal plantaardig.
Meer recepten met zoete aardappel? Laat je hier inspireren!
Ingrediënten
- 500 gr zoete aardappel in de schil
- bakolijfolie
- zout
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 400 gr broccoliroosjes
- 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden
- 100 gr bulgur
- 1 rode ui
- rijstazijn
- 2 el amandelen met vlies, ongebrand en ongezouten
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- olijfolie extra vergine
- 1 citroen
- zwarte peper
- 1 el granatappelpitjes, vers of uit de vriezer
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Boen de schillen van de zoete aardappels schoon, dep droog en snijd ze in wedges (partjes). Maak een mengsel van 2 eetlepels bakolijfolie, snuf zout en het paprika- en komijnpoeder. Meng de wedges op het bakpapier met het oliemengsel. Verdeel gelijkmatig en zet 15 minuten in de oven.
- Meng ondertussen de broccoliroosjes (maak er kleine roosjes van zodat ze sneller garen) met een scheut bakolijfolie, snuf zout en de Italiaanse kruiden in een kom. Verdeel de roosjes na 15 minuten over de zoete aardappel en zet nog 10 – 15 minuten in de oven tot de broccoli beetgaar is. Proef een stukje zodat je zeker weet dat je blij wordt van de garing.
- Zet ondertussen de bulgur op volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd de rode ui in flinterdunne halve maantjes. Meng de maantjes in een kommetje met een scheut rijstazijn en een snufje zout. Meng door elkaar en laat even staan.
- Bak de amandelen op laag vuur met 1 tl bakolijfolie, het gerookte paprikapoeder en een snuf zout. Circa 8 minuten en schep regelmatig om. Zorg dat het vuur laag genoeg blijft, zodat ze niet gaan verbranden. Als je een heerlijke gerookte nootachtige geur ruikt en de amandelen een diepbruine kleur hebben gekregen, zijn ze klaar. Schep over op een bordje.
- Meng de geroosterde zoete aardappel, broccoli en gekookte bulgur in een grote schaal met een flinke scheut olijfolie extra vergine, een flinke kneep citroensap en wat zwarte peper. Proef en voeg naar wens extra citroensap toe. Zout is niet nodig als je de zoete aardappel en broccoli voldoende op smaak hebt gebracht.
- Garneer de zoete aardappelsalade met de zoetzure rode ui, amandelen en granaatappelpitjes.
Notities
- Met dit recept maak je een maaltijdsalade voor 4 personen.
- Ik voeg soms ook een scheutje stroperige appelciderazijn toe aan mijn zoetzure rode ui.
- Bereiding: 45 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious