Zoetzure roerbakschotel uit Jamie’s kookboek VEG

In een wereld die langzaam steeds plantaardiger wordt, kon het natuurlijk niet uitblijven dat Jamie Oliver een vegetarisch kookboek zou maken. En zo geschiedde, want onlangs kwam zijn kookboek VEG uit! Met daarin 116 groenterecepten die allemaal vegetarisch zijn en sommige zelfs vegan of met kleine aanpassingen zo te maken. …

In een wereld die langzaam steeds plantaardiger wordt, kon het natuurlijk niet uitblijven dat Jamie Oliver een vegetarisch kookboek zou maken. En zo geschiedde, want onlangs kwam zijn kookboek VEG uit! Met daarin 116 groenterecepten die allemaal vegetarisch zijn en sommige zelfs vegan of met kleine aanpassingen zo te maken.

Wat ik mooi vind is dat Jamie met geen woord over vegetarisch of vegan rept, maar wel over fantastische groenterecepten die geschreven zijn door een vleesliefhebber die niets wil inleveren op smaak. Dat spreekt me enorm aan, want ik ben diezelfde persoon als het gaat om minder vlees eten. Jamie hoopt iedereen met dit boek te inspireren om vastgeroeste patronen te doorbreken. Die al beginnen bij de wekelijkse boodschappen, want als we gewend zijn om voor iedere dag vlees (of kip of vis) te kopen blijf je dat ook doen. Behalve als je afspreekt om voortaan eens 1 dag in de week vegetarisch te eten. Gewoon om te kijken hoe het bevalt en daarmee te experimenteren. Een super mooi traject waarbij je nieuwe smaken én gerechten gaat ontdekken. En langzaam meer groenten, vruchten, kruiden, specerijen, peulvruchten, noten en zaden aan je voedingspatroon gaat toevoegen. En dat is echt heel belangrijk.

Met het boek van Jamie krijg je een schat aan nieuwe groenterecepten om uit te proberen. Van curry’s, hartige baksels, soepen, ovengerechten, pasta, salades, burgers, eenspansgerechten, brunch tot zelfs vrijdagavondsnacks. Al de gerechten uit deze categorieën zijn gebundeld in hoofdstukken. De ingrediëntenlijsten zijn redelijk beknopt en er wordt gebruik gemaakt van normale ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kunt vinden. Zelfs de voedingswaarden per recept zijn opgenomen. De gerechten zijn niet ingewikkeld, maar hebben soms wel een wat langere bereidingstijd. Maar dat is iets wat ik inmiddels gewend ben van ‘m ;-). Er zitten een aantal gerechten bij die je snel kunt maken doordeweeks vanuit je werk, maar bij meerdere gerechten moet je toch wat meer voorbereiden of maken in het weekend als je meer tijd hebt. Maar laat dat nou vaak ook de beste dagen zijn om nieuwe gerechten uit te proberen!

Wat ik erg fijn vind is dat je met dit boek langs heel veel verschillende keukens reist en als ik zo naar de ingrediëntenlijsten kijk zijn de recepten allemaal hoog op smaak. Ik heb aardig wat plakkertjes geplakt bij recepten die ik eens wil uitproberen, en ben inmiddels geen onbekende meer in de vegetarische keuken. Laat staan als je net begint. Conclusie: ik vind dit nieuwe kookboek VEG absoluut de moeite waard! Of je nou een beginnende of meer gevorderde groentekoker bent, iedereen kan hiermee aan de slag.

Zoetzure roerbakschotel met perzik, regenbooggroente, paksoi en noedels

Het gerecht dat ik koos uit het boek is deze zoetzure roerbakschotel. Een gerecht dat in 20 minuten is te bereiden en daarom vond ik ‘m lekker makkelijk voor doordeweeks. Ook door de zoetzure saus waarvan ik verwachte dat de kinderen die heel lekker zouden vinden. En dat was ook zeker het geval! Het eindresultaat was top en ik heb echt lekker gegeten. Wel een klein puntje van kritiek nog over de opbouw van de bereidingswijze, die klopte niet. Want als ik de volgorde uit het boek aanhoud dan moet ik eerst een wok op hoog vuur zetten en daarna de ui, paprika en wortel in reepjes gaan snijden die daarin gebakken kunnen worden. Zo snel kan Jamie misschien snijden, maar wij gewone stervelingen niet 😉 en het gevaar is dat je wok of pan verbrand. Ik zag het her en der nog wat vaker in het boek, en mijn tip is: snijd gewoon eerst alle groenten en zet het klaar. Vervolgens kun je achter elkaar doorgaan met de bereiding.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

    • 1 blik (410 gr) perziken op sap
    • 1 el tomatenpuree
    • 1 el maizena
    • 1 el witte wijnazijn
    • (zoutarme) sojasaus
    • 1 tl Chinees vijfkruidenpoeder
    • 1 rode ui
    • 2 verschillend gekleurde paprika’s
    • 1 wortel
    • 4 tenen knoflook
    • 4 cm verse gemberwortel
    • 1 verse rode peper
    • 1 stronk (baby) paksoi
    • 200 gr witte rijstnoedels (maar mihoen of rijst kan ook)
    • zonnebloemolie
    • 150 gr diepvriesdoperwten
    • optioneel: 2 el sesamzaad

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten (volgens het boek 20 minuten)

    1. Laat de perziken uitlekken en vang al het sap op in een bakje. Meng de tomatenpuree, maizena, witte wijnazijn, 1 eetlepel sojasaus en het vijfkruidenpoeder goed door elkaar in een bakje tot het klontvrij is. Roer als laatste het opgevangen perziksap erdoor. Laat dit staan.
    2. Snijd de ui in dunne halve maantjes en de paprika’s en wortel in dunne reepjes. Hak de knoflook, gember en rode peper helemaal fijn met de hand of in een hakmolen. Snijd het blad van de paksoi grof en de harde stronk in 8 partjes. Snijd de perziken ook in partjes.
    3. Terwijl je de groenten aan het snijden bent, bereid je de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de noedels daarna af, maar bewaar het kookvocht. Spoel de noedels na met koud water zodat ze niet gaan plakken.
    4. Verhit een grote hapjespan of wok op hoog vuur. Roerbak de ui, paprika en wortel circa 5 minuten in de droge, hete pan of tot de groenten licht geschroeid zijn. Bij mij was dat al in 3 minuten het geval.
    5. Voeg de fijngehakte knoflook, gember en rode peper toe samen met 1 eetlepel zonnebloemolie. Roerbak dit nog 2 minuten.
    6. Roer de saus, paksoi, perziken en diepvriesdoperwten erdoor en zet het vuur wat lager. Schenk circa 300 ml van het kookvocht van de noedels in de pan en roer alles goed door. Laat dit ongeveer 5 minuten rustig pruttelen, met een deksel op de pan.
    7. Gebruik je het sesamzaad, rooster deze dan nu goudbruin in een droge koekenpan. Verwarm de noedels weer door ze even onder kokend heet water te spoelen.
    8. Serveer de zoetzure roerbakschotel met de rijstnoedels en garneer met het geroosterd sesamzaad.

Kookboek VEG van Jamie Oliver koop je voor € 29,99 bij de (online) boekwinkel of hier bij bol.com.

Recept: Jamie Oliver uit VEG, Fotografie: DeedyLicious

Voor deze review heb ik een kookboek gratis gekregen van de uitgever. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer