Samenwerking – Heel eerlijk, gerechten uit de Tex Mex keuken zijn vaak niet heel zoutarm. Bij mij al helemaal niet, want ik hou enorm van zout. Maar ik besef me heel goed dat er veel mensen zijn die op hun zoutinname moeten letten en speciaal voor jullie ben ik aan de slag gegaan in deze tweede editie van de Santa Maria Kookclub! Ik heb namelijk zoutarme tortilla’s uit de pan gemaakt. Met onder ander gehakt, rode peper, paprika, zoutarme geraspte kaas en zelfgemaakte guacamole.
Het recept van deze zoutarme tortilla’s uit de pan is weer door jullie ontstaan, want op Instagram mochten mijn volgers kiezen tussen verschillende ingrediënten. En daar ben ik vervolgens mee aan de slag gegaan!
Het recept deel ik vandaag met jullie, maar vanmiddag kunnen jullie het ook live met mij meekoken op Instagram vanaf 16.00 uur! Lukt het je niet om erbij te zijn dan is dat geen probleem, want je kunt de uitzending later gewoon nog terugkijken :-D.
Ken je de zoutarme lijn van Santa Maria al?
Ik vind het geweldig dat Santa Maria zelf ook aan de slag is gegaan met een zoutarme lijn. Zo kun je nu een taco en fajita specerijenmix kopen waar geen zout (en suiker) aan is toegevoegd. Je herkent deze heel makkelijk aan de blauwe kleur in de verpakking, zo pak je nooit de verkeerde. Hiermee maken ze je het ook weer heel makkelijk om snel taco’s of fajita’s te maken, want de mix is op deze gerechten afgestemd. Afhankelijk van je eigen wens kun je zelf nog bepalen of je er een kleinere hoeveelheid zout aan toevoegt. Maar als je volledig zoutarm eet, zal je dit ook niet missen omdat de mix zo goed op smaak is gebracht.
Voor de basis koos ik voor de Santa Maria Taco specerijenmix zonder toegevoegd zout. Die combineerde ik met een mix van geraspte cheddar en emmentaler kaas. Normaal zou ik alleen cheddar gebruiken, maar emmentaler bevat standaard veel minder zout wat ideaal is voor een zoutarm dieet. Je kunt natuurlijk ook alleen die kaas gebruiken, maar ik wilde nog een lichte hint van cheddar proeven.
Op Instagram mochten mijn volgers vervolgens een selectie maken uit de volgende keuzes: tortilla wraps of nacho chips, pit voor volwassenen of mild voor kinderen, maiskorrels of zwarte bonen, zalm of rundergehakt en pico de gallo of guacamole ter garnering.
De keuze was uiteindelijk duidelijk en jullie gingen voor tortilla wraps, pit, mais, rundergehakt en guacamole. Ik maakte daarmee weer eens wat anders, namelijk zoutarme tortilla’s uit de pan met een mengsel van rundergehakt, rode peper, paprika en mais. Op het laatst gaat er nog wat geraspte kaas over en de tortilla’s worden gegarneerd met zelfgemaakt guacamole, zure room en citroensap.
Ingrediënten
- 2 rode uien gesnipperd
- bakolijfolie
- 2 rijpe avocado’s
- 1 citroen
- olijfolie extra vergine
- 1 el fijngehakte koriander, vervang door peterselie als je niets hebt met koriander
- zwarte peper
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode peper, met of zonder zaadlijst, de keuze is aan jou, fijngehakt
- 500 gr rundergehakt
- 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in blokjes
- 1 gele paprika, zaadlijsten verwijderd en in blokjes
- 1 zakje Santa Maria Taco specerijenmix zonder toegevoegd zout
- 200 gr maiskorrels, uitgelekt
- 1 pakje (8 stuks) Santa Maria Tortilla wraps medium
- 25 gr geraspte Emmentaler kaas
- 25 gr geraspte Cheddar kaas
- 1 bakje (125 gr) zure room, losgeklopt
- om te garneren: 2 stengels lente-ui, in dunne ringetjes en grof gehakte koriander of platte peterselie
- optioneel: een lepeltje Santa Maria tacosaus, deze bevat 1,1 gram zout per 100 gram
Aan de slag!
- Verhit een hapjespan en fruit hierin de rode ui (houd 2 tl achter voor de guacamole) in 2 el bakolijfolie voor circa 10 minuten. Zet de temperatuur middellaag zodat de uien niet verkleuren en roer regelmatig. Door uien zo lang te bakken, geven ze veel meer smaak aan je gerecht. En dat is wat je wilt als je zoutarm kookt.
- Maak ondertussen de guacamole door de avocado’s fijn te prakken met een vork. Meng met de 2 tl fijngehakte rode ui, een kneepje citroensap, scheutje olijfolie, de fijngehakte koriander en snufje zwarte peper. Zet in de koelkast tot gebruik.
- Voeg in de laatste 2 minuten de knoflook en rode peper toe aan de uien en bak mee.
- Roer het gehakt en de blokjes paprika erdoor met de specerijenmix en bak circa 5 minuten op hoger vuur gaar. Voeg optioneel wat zout toe als je dit wilt (zie ook de notities).
- Voeg de maiskorrels toe en bak nog even kort mee. Proef daarna en breng naar wens verder op smaak met zwarte peper.
- Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Leg er een tortilla wrap in en verdeel er wat van de vulling over vanuit de andere pan. Bestrooi gelijkmatig met een deel van de geraspte kazen en leg een deksel op de pan. Na circa 3 minuten is de kaas gesmolten en is de onderkant van de tortilla wrap lekker knapperig geworden. Houd de temperatuur in de gaten en zet deze lager als de wrap te snel bruin wordt.
- Laat de tortilla vanuit de pan op een bord glijden en garneer deze met de zelfgemaakte guacamole, zure room en een partje citroen. Door wat citroensap erover te sprenkelen haal je de smaak ook meer naar boven als je zoutarm eet. Voor de liefhebbers kan er ook nog wat fijngehakte koriander over.
Notities
- Dit recept is voor 4 personen als hoofdgerecht.
- Bepaal zelf of je nog wat zout wilt toevoegen. Zelf voeg ik nog circa 1 tl (totaal 3 gram) toe. Maar als je volledig zoutarm eet, laat je dit weg.
- Eten er kleine kinderen mee? Laat dan de rode peper eruit.
- Wil je nog meer pit? Voeg dan een extra rode peper toe of ga voor gedroogde chilipeper.
- Extra groenten toevoegen? Denk dan aan courgette, pompoen of broccoli die je mee roerbakt.
- Bereiding: 30 minuten
Geniet van deze zoutarme tortilla’s uit de pan! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt. En misschien zie ik je op woensdag 25 mei wel als ik dit recept live op Instagram ga koken om 16.00 uur!
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit is een samenwerking met Santa Maria. Lees ook hier mijn disclaimer.