In Nederland kennen we allemaal zuurkool. Het is gesneden witte kool die door het conserveringsproces zuur gaat smaken. Vaak houd je ervan of niet, juist door die specifieke zure smaak. Er zijn veel bekende bereidingen met zuurkool; uiteraard de stamppot, als ovenschotel, gebakken als bijgerecht, etc.
Het recept wat ik vandaag met jullie deel is geïnspireerd op de Surinaamse keuken en zorgt ervoor dat de zuurkool minder zuur, maar heel kruidig gaat smaken. Want als ik eerlijk ben, vind ik dat zure stiekem ook niet zo lekker 🙂
Wat je nodig hebt voor 2-3 personen:
1 pakje naturel zuurkool
2 scharrel kipfilets
1 ui
3 tomaten
zonnebloemolie
1 klein Surinaams maggiblokje (van de toko)
1tl kurkuma
4 pimentbolletjes of 1/2 theelepel pimentpoeder
zwarte peper (poeder)
zout
Wat je gaat doen:
Was de zuurkool in een bak met ruim koud water. Laat dit 10 minuutjes weken en haal daarna de zuurkool eruit, spoel het af en knijp het water goed uit de zuurkool. Plaats de zuurkool in een vergiet totdat je het verder gaat gebruiken.
Hak de ui helemaal fijn en snijd de kipfilet in kleine stukjes. Snijd de tomaten ook in kleine stukjes.
Verhit een wok en voeg hier wat zonnebloemolie aan toe. Bak hierin zachtjes de ui samen met het maggiblokje, de kurkuma en een beetje zwarte peper. Als het mengsel te droog wordt voeg dan een klein scheutje water toe. Na een minuut of 3 zet je het vuur hoog en voeg je de stukjes kipfilet toe. Bak deze op hoog vuur totdat de stukjes mooi bruin en knapperig zijn.
Zet het vuur weer lager en voeg de blokjes tomaat toe en bak deze nog kort mee. Voeg als laatste de zuurkool toe en de pimentbolletjes (of poeder) en meng alles goed door. Laat de zuurkoolschotel maximaal 8 minuten heel zachtjes sudderen op het vuur. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
Je kunt dit gerecht op verschillende manieren serveren:
– Met een frisse salade met sla, tomaat en komkommer
– Met witte rijst
– Met een zelfgemaakte aardappelpuree met ui en knoflook