Zwarte bonenburger met pompoen

Dit recept ontstond door het zien van een plaatje op Bon Appetit. De zwarte bonenburger met pompoen die daar werd getoond, leek me zo verrukkelijk dat ik met dat gegeven aan de slag ben gegaan. En het was een beetje uitproberen, want er stond geen recept bij. Er werd wel …

Dit recept ontstond door het zien van een plaatje op Bon Appetit. De zwarte bonenburger met pompoen die daar werd getoond, leek me zo verrukkelijk dat ik met dat gegeven aan de slag ben gegaan. En het was een beetje uitproberen, want er stond geen recept bij. Er werd wel wat richting aangegeven qua ingredienten, maar dat was het dan wel. Dus ik aan de slag en dat was een grappig proces. Want terwijl ik bezig was, leek het compleet te mislukken. Dus wees gewaarschuwd! Je krijgt namelijk een heel plakkerig mengsel waar je je burgers van gaat maken en die moeten vervolgens niet gebakken worden, maar in de oven. Hartstikke gezond dus, want niet alleen gebruik je bonen en verse groenten. Het wordt ook nog eens gebakken in de oven zonder vetten.

De verrassing van de week

Het eindresultaat van deze burgers was een complete verrassing. Mijn grote en kleine man vroegen beide wat ze aan het eten waren en hapten daarna vrolijk door. The Mr. gaf zelfs aan dat deze ontzettend lekker waren, geen idee hebbend dat het een compleet vegetarische burger was. Vegetarisch, lekker, kleine kokkies-proof en makkelijk te maken. Mission accomplished!

Wat je nodig hebt voor circa 6 burgers

– 1/2 oranje pompoen
– 400gr (1 blik) zwarte bonen
– 1 scharrelei
– 1 teentje knoflook
– 1/2tl chilipoeder
– snufje kaneel
– 100gr havermout (+ meer voor het maken van de burgers)
– zout en peper
– 6 bruine bollen
– blaadjes knapperige sla
– tomaat
– augurk
– je favoriete saus voor op de burger (wij hadden een combinatie van ketchup en mosterd)

Zwarte bonen burger met pompoen_2

Wat je gaat doen

Verwijder de pitten van de pompoen en snijd deze in grote schijven. Rooster de pompoen 45 minuten in een oven van 200 graden totdat deze helemaal zacht is. Laat iets afkoelen. Als je een biologische pompoen hebt, kun je ervoor kiezen om de schil mee te malen. Of je snijdt de schil weg na het afkoelen.

Spoel de zwarte bonen onder stromend koud water en laat uitlekken. Doe de zwarte bonen samen met de zachte pompoen in de keukenmachine. Doe hier het ei, de knoflook, chili poeder en kaneel bij. Breng op smaak met peper en zout. Zet vervolgens de keukenmachine aan en laat die zijn werk doen. Als alles fijngemalen is, check je het mengsel. Voeg 50gr havermout toe om er voor te zorgen dat het mengsel wat dikker wordt zodat je er burgers van kan maken met je handen. Het mengsel moet net zijn vorm kunnen houden. Nog te slap? Dan gaat er nog wat extra havermout bij.

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een plat bord klaar met havermout. Maak met je handen een burger en haal die even met beide zijden losjes door de havermout zodat deze rondom een laagje heeft. Leg de burger gelijk in een ovenschaal. Zet daarna de schaal in de oven voor 15-20 minuten. Draai ze halverwege om.

In de tussentijd zet je alles klaar om de burgers af te maken. Snijd de broodjes doormidden (bak ze indien nodig nog even af). Scheur blaadjes sla af, snijd tomaten en augurk in plakjes. Leg een blaadje sla en plakjes tomaat op de onderkant van de burger. Hier komt een burger op waar je wat augurk op legt. Maak af met je favoriete saus en serveer direct.

Ik ben benieuwd of jullie net zo verrast zullen zijn over deze burger als wij thuis! Laat het me weten, dat vind ik leuk. Wat is jullie favoriete vegetarische burger?

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer