Ik zag laatst deze rabarbertaart met appel en framboos en was direct verliefd. Donna Hay staat bekend om haar simpele recepturen met veel smaak en dat is precies waar ik ook gelukkig van wordt. De stengels rabarber die ik nog thuis had liggen, keken me vol verwachting aan en ik haalde snel de rest van de ingrediënten in huis. Het eindresultaat? Verbluffend. Vooral als je er ook nog een lepel custard bij serveert. Heerlijk als toetje of als treat bij een kopje koffie.
Wat je nodig hebt
– 250gr bloem
– 1/4tl bakpoeder
– 1/2tl verse gember, geraspt
– 2el poedersuiker
– 180gr koude roomboter, in kleine blokjes
– 60ml koud water
– 1tl vanillepasta of -extract
– 3 friszure appels
– 500gr rabarber
– 50gr roomboter
– 250gr diepvries frambozen
– 200gr rietsuiker
– 2tl citroenrasp
– 1,5tl citroensap
– 1tl vanillepasta of -extract
Wat je gaat doen
Meng in een kom de bloem, bakpoeder, gemberrasp en poedersuiker door elkaar. Vervolgens meng je de blokjes roomboter erdoor totdat je een grove crumble krijgt. Dit kun je met de keukenmachine doen of losjes met je vingertoppen (niet kneden). Daarna meng je het water en de vanillepasta erdoor en kneed je het deeg een minuut of 5 totdat je een soepel deeg hebt. Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier tot ongeveer 4mm dikte. Leg deze plak vervolgens een uur in de koelkast. Je kunt het bakpapier 1x dubbelvouwen zodat het beter in de koelkast past.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in kleine blokjes. Schil de rabarber (eventueel) en snijd in kleine stukjes. Smelt de boter in een grote pan en bak hierin de stukjes appel aan totdat ze net zacht worden. Voeg daarna de rabarber en frambozen toe samen met de suiker. Blijf rustig roeren totdat het vocht vrijkomt. Roer de citroenrasp, citroensap en vanillepasta erdoor. Laat dit circa 15 minuten pruttelen op laag vuur. Als al het fruit zacht is en het vocht iets is ingedikt, zet je het vuur uit. Schep over in een kom en laat afkoelen tot lauw.
Verwarm de oven voor op 180 graden en haal je plak deeg uit de koelkast. Pak een grote ronde ovenschaal (een quicheschaal werkt bijvoorbeeld goed) en schep hier het rabarbermengsel in. Leg je plak deeg op het aanrecht en haal hier rondjes uit met een uitsteker. Met de deegrondjes maak je je een overlappend dak voor over de rabarber. Je hebt ongeveer 25 rondjes nodig. Kneed je restjes deeg tot een bol en rol deze weer uit voor extra rondjes. Als je je dak hebt gemaakt, strooi je er nog wat extra rietsuiker over.
Zet je ovenschaal daarna voor 20-25 minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin en knapperig is geworden. Belangrijk: zet de ovenschaal in een andere schaal, want de schaal gaat lekken en je wilt niet al het fruit van je ovenbodem boenen.
Serveertip: heerlijk om deze rabarbertaart lauw te serveren met zelfgemaakte custard erbij.
Zoete gerechten met rabarber zijn een feest. Maar je kunt er ook te gekke hartige gerechten mee maken. Zoals bijvoorbeeld deze rabarber chutney.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.